Nederlands
Zoeken...
Nederlands

Emmaüs, het hoofdgebouw

Nadat het gebied in 1904 door de Lazaristen was aangekocht, werd een jaar later begonnen met de bouw van het ‘hoofdgebouw’. Dit is het rechter lagere gedeelte van het huidige Patershof (gezien vanaf het parkeerterrein). De Lazaristen waren actief betrokken bij de bouw en voerden veel van het werk zelf uit. Dit was een goede oefening ten einde zelf later in de missie ook de handen uit de mouwen te kunnen steken. Op 3 november 1908 gaven de Lazaristen het terrein en het gebouw de bijbelse én symbolische naam ‘Emmaüs’.  Waarom de naam Emmaüs? Emmaüs is een bijbelse plaats vlakbij Jeruzalem. De afstand van Jeruzalem naar Emmaüs zou ongeveer even ver zijn als vanuit het klooster in Panningen naar Patershof. 

Van Pasen tot september wandelden de Lazaristen iedere woensdag- en zondagmiddag en in de zomer, bij warm weer, al ’s morgens vroeg naar Emmaüs. Soms bleven enkele Lazaristen ook overnachten in één van de vele huisjes op het kloosterterrein. Dit om te studeren of om even bij te komen van  een lange tijd werken in de missie in Afrika, Azië of midden- Amerika.

Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw was een kapel gesitueerd. Voor het raam aan de rechter-zijgevel stond een altaar met daarachter grote zwarte gordijnen om invallend zonlicht tegen te houden. Als de Lazaristen ’s morgens op Patershof aankwamen, begonnen ze hier met een korte gebedsdienst. Deze misdiensten werden door wisselende priesters voorgedragen. 

Nadat in 1905 het eerste gedeelte van het hoofdgebouw klaar was, werd er meteen doorgebouwd met het middelste, iets hogere gedeelte, dat een jaar later in 1906 klaar was. Het hele gebouw zoals je het aan de voorkant ziet was in 1915 voltooid. In het middelste gedeelte is tegenwoordig in de nis een bruin beeld van een pater met een lekkere pot bier te zien (geen Lazarist,want die droegen een zwarte pij…). Vroeger stond er in deze nis een wit beeld van Maria, zoals op onderstaande foto te zien is.

Op het hele buitenverblijf werden diversen tuinen aangelegd en natuurlijk kon de voorkant van het hoofdgebouw hierbij niet achterblijven. Er werd hier een prachtige toegangstuin aangelegd met ruime paden, maar de blikvanger werd toch wel de nieuwe fontein. De fontein was in 1938 klaar en werd datzelfde jaar geopend door de overste. Hij opende de fontein in het Latijn met de woorden: “De allerhoogste heeft gesproken en water sprong tevoorschijn”