Tuinen en Tuinieren

Een van de bezigheden en hobby’s van de Lazaristen was het tuinieren. Binnen Emmaüs werden dan ook talloze verschillende tuinen aangelegd. Veel tijd en aandacht zorgden ervoor dat de tuinen er altijd perfect bij lagen. Er waren siertuinen met bankjes en wandel paden maar ook groentetuinen en grasvelden.

Groene vingers en een creatieve geest
De exacte locaties van al deze tuinen zijn moeilijk te achterhalen. Alleen de ligging van de Mariatuin en de Toneeltuin zijn bekend, door de Mariagrot en via de plattegrond, waarop het amfi theater duidelijk te zien is.

Engelse tuin
Als je de toegangspoort binnen kwam lag aan de rechterzijde de Engelse tuin. In de Engelse tuin stond een klein tuinhuisje met rieten dak waarin ze op Engelse wijze een heuse ‘Tea-time’ konden houden.

Hartjestuin
De Hartjestuin werd ook wel de ‘Javaanse tuin’ genoemd. Hier hebben de Lazaristen getracht om een Javaans landschap na te bootsen, compleet met een Javaanse hut. De Lazaristen noemden deze Javaanse hut ‘het Kotje’…. Voordat het Amfitheater en toneeltuin gereed waren, werden toneelvoorstellingen in de Hartjestuin opgevoerd. Op de foto zie je edele pogingen om in de Hartjestuin een Javaanse hut te bouwen! Deze Javaanse hut is te zien op een foto, achter het decor, tijdens een toneeluitvoering.

Toneeltuin
‘Bemfica’ (zie thema ‘huisjes’) was onderdeel van de Toneeltuin. Bij Bemfi ca kon je de trap oplopen naar het podium. Tussen het podium en de zitplaatsen hadden de Lazaristen een prachtig tuintje aangelegd. Deze tuin maakte het theater niet alleen mooier, maar zorgde tevens als buff er tussen de spelers en het publiek. In het midden van deze tuin was een vijver aangelegd. Deze vijver was niet alleen voor de sier maar vooral bedoeld als geluiddrager. Water ‘draagt’ het geluid goed. Microfoontjes hadden ze in die tijd nog niet…..

Mariatuin
Rondom de Mariagrot werd ook een prachtige siertuin aangelegd met de zeer toepasselijke naam ‘Mariatuin’. Terwijl u dit leest staat u midden in deze Mariatuin. Niet voor niets is de Mariagrot onderdeel van de route in het midgetgolfspel. In de Mariatuin kwamen de Lazaristen vooral voor rust en om te bidden tot Maria.